Fiscale arbeidsmarkt 1e kwartaal 2012Ben je momenteel als fiscalist op zoek naar een andere baan, dan zal de zoektocht je knap tegenvallen. Het aantal vacatures is klein, werkgevers/kantoren reageren zeer traag als je een sollicitatie hebt verstuurd of op gesprek bent geweest. En als je al deze stappen hebt overwonnen, dan ben jij toch niet degene die ze zoeken. Door de ruime arbeidsmarkt is het lastig een nieuwe baan te vinden; het arbeidsaanbod is groter dan de arbeidsvraag.

Veranderingen in de accountancy en fiscale praktijk
Maar er speelt meer. Door de veranderingen in de accountancy en fiscale praktijk, veranderen de eisen die kantoren stellen aan nieuw personeel. Eén van die veranderingen is de verre gaande automatisering waardoor invoerwerkzaamheden steeds minder worden. Ook administratieve handelingen nemen af. Het geld dat hier voorheen mee werd verdiend, moet dus elders worden verdiend; in de adviespraktijk.

Andere kwalificaties aan personeel
Maar ook de crisis zorgt voor een veranderende vraag. Commercialiteit staat voorop als nooit te voor. Bijna elk kantoor zoekt nu commerciële adviseurs. Ervaren op adviesgebied en niet bang uitgevallen als het gaat om de zoektocht naar nieuwe klanten. Kantoren zoeken nu voornamelijk personeel met deze kwaliteiten. Het personeel dat niet beschikt over deze kwaliteiten, wordt ‘losgelaten’. Een kleiner deel van de kantoren richt z’n praktijk front- en backoffice gescheiden in. Daar is dus plaats voor zowel commerciële als meer vaktechnische collega’s.

Duidelijk is wel dat de laatste twee weken de arbeidsmarkt voorzichtig wat aantrekt. De drukte van ‘jaarafsluitingen’ is voorbij en men kijkt nu uit naar de zomerperiode. De zon schijnt weer wat vaker, het is langer licht en kantoren kijken weer meer naar de toekomst. Dus ook naar nieuwe collega’s.

Andere sollicitatie aanpak
Het is momenteel zeer belangrijk om je cv en ‘sollicitatie-aanpak’ aan te scherpen. Daarbij kan een intermediair goed van dienst zijn; zorgen voor een scherpe en reële positionering op de arbeidsmarkt. Ook kan een intermediair een goede inschatting maken van de kansen. Voor sommige is het momenteel verstandiger om te blijven waar ze zitten.

Met meer dan 10 jaar ervaring in bemiddeling van fiscalisten ben ik een intermediair die je wellicht kan bijstaan in dit (denk)proces? Mocht je een overstap overwegen of eens vrijblijvend van gedachten willen wisselen dan ben ik daartoe altijd bereid. Zie voor meer informatie: www.groep88.nl.

Martijn Betgem, meer dan 10 jaar ervaring in bemiddeling van fiscalisten en accountants. www.groep88.nl

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën