Financiële buffer van huishoudens vaak te laagMet een financiële buffer heb je geld achter de hand voor het geval huishoudelijke apparaten het begeven of het onderhoud van de auto wat duurder uitvalt. Toch blijkt 20% van de huishoudens geen enkele financiële buffer te hebben. Maar hoeveel geld moet je nu precies opzij zetten? Met de Nibud-Bufferberekenaar reken je dat zo uit.

Uit onderzoek (pdf) van het Nibud blijkt dat lang niet alle huishoudens hun financiële buffer op orde hebben. Naast de 20% die helemaal geen geld opzij hebben gezet, is er ook een groep (20%) die minder dan € 2.000 op de spaarrekening heeft staan. Een alleenstaande zou eigenlijk minimaal € 3.500 beschikbaar moeten hebben voor de vervanging van bijvoorbeeld de koelkast of de wasmachine. Voor een echtpaar met een auto ligt de buffer op € 4.000 en heeft dat echtpaar twee kinderen, dan gaat het om € 5.000. Naast de 40% van de huishoudens die de minimale financiële buffer niet halen, is er echter ook een groep die hun spaargeld in de periode 2006 tot en met 2011 heeft verdubbeld naar € 17.000.

Bereken de benodigde buffer voor jouw situatie

Met de Nibud-Bufferberekenaar zie je snel of je genoeg geld opzij hebt gezet en hoe groot de buffer van een vergelijkbaar huishouden gemiddeld moet zijn. Uiteindelijk kun je via de Bufferberekenaar ook kijken waar je op kunt besparen met het Persoonlijk Budgetadvies of uitzoeken hoe lang het duurt voordat je jouw buffer bij elkaar hebt gespaard met het Spaarplan. Houd je jaaropgaven, loonstrookjes, verzekeringspapieren, enzovoort bij de hand.

Bron: Rendement Uitgeverij

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën