EU-commissaris wil strenge regels begrotingDe Duitse eurocommissaris Günther Oettinger (Energie) wil dat de EU zo nodig meer macht krijgt om in te grijpen als lidstaten zich niet aan de begrotingsregels houden. Oettinger heeft dat zaterdag gezegd in de Duitse krant Welt am Sonntag.

”De EU-lidstaten moeten vanaf 2011 hun begrotingstekort verminderen. Als ze dat weigeren, moet het stabiliteitspact worden veranderd, zodat de Europese autoriteiten beter kunnen ingrijpen in het nationaal beleid. De stabiliteit van de euro moet worden gegarandeerd.”

Kapitaalmarkt
Oettinger reageerde op de financiële crisis in Griekenland, dat door zijn torenhoge begrotingstekort het vertrouwen van de kapitaalmarkt dreigt te verliezen.

De koers van de euro is daardoor onder druk komen te staan. Het stabiliteitspact schrijft voor dat een EU-lidstaat een tekort van hooguit 3 procent mag hebben, maar dat van Griekenland is meer dan vier keer zo hoog.

Miljarden
Overigens hebben bijna alle EU-landen op dit moment een te hoog tekort omdat ze miljarden in de noodlijdende economie hebben gepompt.

De EU-leiders sommeerden Griekenland afgelopen week om zijn begrotingstekort snel terug te dringen. De EU-ministers van Financiën beraden zich maandag en dinsdag verder over de Griekse problemen. Bron: ANP

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën