EFK Belastingadviseurs breidt Fiscaal Informatiesysteem voor gemeenten uit met statistiek moduleAnder halfjaar na de introductie van haar Fiscaal Informatiesysteem voor gemeenten, breidt EFK Belastingadviseurs (EFK BA) het systeem uit met een geïntegreerde statistische module. Gemeenten hebben middels deze module direct toegang tot statistische gereedschappen die noodzakelijk zijn om fiscale audits uit te voeren.

Statistiek als onderdeel van fiscale controlling
“Het fiscale proces binnen gemeenten wordt met het jaar complexer en er gaan, zeker nu met de Decentralisatie van het Sociale Domein, zeer grote bedragen in om”, aldus Dick Visser, partner bij EFK BA. “Wij merken dat bij gemeenten de fiscaliteit een steeds prominentere plaats krijgt binnen de bedrijfsvoering en het audit proces. Door onze klanten op een toegankelijke wijze toegang te geven tot deze professionele statistische gereedschappen wordt het gemakkelijker periodiek een controle uit te voeren, risico’s te onderkennen en fouten te voorkomen”.

De statistische module levert output conform de wensen en eisen van de Belastingdienst en sluit aan bij de afspraken die gemeenten maken in het kader van hun Horizontaal Toezicht convenant. Door de verregaande automatisering en opname in het Fiscaal Informatiesysteem is het proces volledig transparant en heeft het aansluiting met de rest van het fiscale dossier van de gemeente. Door cloud-technologie is het mogelijk de Belastingdienst, indien gewenst, toegang te verlenen op dit onderdeel van het audit proces.

“Wij zitten als advieskantoor nog te vaak in de reparatiemodus”, aldus Bert Nienhuis, fiscalist binnen EFK BA en gespecialiseerd in nacalculaties van gemeentelijke administraties. “Het liefste hebben wij dat onze klanten zichzelf controleren en problemen voorkomen door tijdig bij te sturen. Natuurlijk adviseren wij graag hoe klanten de problemen weer kunnen oplossen, maar de schoonheid van mijn vak is juist ook om het fiscaal zo in te richten dat risico’s worden ontweken en voordelen worden benut. Vooraf gaat dat echt een stuk beter dan achteraf”.

EFK Fiscaal Informatiesysteem
De statistiekmodule is integraal onderdeel van het EFK Fiscaal Informatiesysteem. Met dit systeem hebben gemeenten toegang tot actuele gemeentelijke wet- en regelgeving, rechtspraak, procedures of actualiteiten. Gemeenten kunnen met het systeem eenvoudig het eigen fiscale dossier en proces borgen en delen met hun Tax Control Framework en/of gemeenten waarmee zij samenwerken. In het kader van het stroomlijnen van de labeling, een audit of overleg met de Belastingdienst, kunnen gemeenten digitale werkstromen creëren en monitoren op beslissende momenten.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Of kies uit nieuws categorieën