Eerste Kamer stemt in met nieuwe SuccessiewetDe Eerste Kamer heeft ingestemd met de nieuwe Successiewet van staatssecretaris De Jager van Financiën. Dat betekent dat dankzij de snelle behandeling al per 1 januari 2010 de tarieven fors omlaag gaan, de vrijstellingen voor partners en kinderen groter worden en ook het erven van een onderneming fiscaal gunstiger wordt.
Door de aanpassingen komen er minder kinderen en partners in aanraking met deze belasting. In totaal betalen straks nog zo’n 500 partners per jaar successiebelasting. De wet wordt tegelijkertijd eenvoudiger en inzichtelijker door vermindering van het aantal tarieven.

Hogere vrijstellingen en lagere tarieven
– De vrijstelling van erfbelasting voor partners gaat omhoog naar 600.000 euro;
– De vrijstelling van erfbelasting voor kinderen gaat omhoog naar 19.000 euro;
– De tarieven voor partners en kinderen gaan omlaag naar 10 procent over de eerste 118.000 euro en 20 procent over het restant;
– De tarieven voor ‘derden’ zoals neven en nichten gaan omlaag naar 30 procent over de eerste 118.000 euro en 40 procent over het restant;
– Het erven van een onderneming met een waarde tot 1 miljoen euro is voor 100 procent vrijgesteld. Voor ondernemingen die meer waard zijn, geldt voor het meerdere een vrijstelling van 83 procent.

De lagere tarieven worden grotendeels gefinancierd met het belasten van afgezonderd particulier vermogen. Dit zijn bijvoorbeeld trustvermogens die zijn gestald in het buitenland. Dit wordt nu doorgaans niet aangegeven bij de Belastingdienst. Vanaf 1 januari aanstaande zal de Belastingdienst door deze ‘trust’ heenkijken en het vermogen toerekenen aan de inbrenger.

Overzicht wijzigingen Successiewet: klik hier.

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën