Eerste grootschalige toepassing SBR bij BTW-aangifteAls eerste accountantsorganisatie heeft de GIBO Groep in juli de BTW-aangifte in XBRL in productie gebracht. Voor ruim 1.600 ondernemingen is de BTW-aangifte, direct vanuit de software van AccountView, aangeleverd bij de Belastingdienst.

Daarmee is voor het eerst op grote schaal standaard bedrijfsrapportage (SBR/XBRL) in de praktijk gebracht.
­
Met SBR kunnen ondernemers en hun accountants financiële gegevens automatisch vanuit de software aanleveren bij instanties als de Kamer van Koophandel (jaarrekening), de Belastingdienst (aangiften) en de bank (kredietrapportage). SBR biedt belangrijke voordelen: de administratieve verwerking kost minder tijd en de kans op fouten is aanzienlijk lager.

‘Kleine ondernemer nauwelijks bekend met SBR’
XBRL geen prioriteit onder fiscalisten en accountantsMet SBR hoeven alle (financiële) gegevens van de onderneming nog maar één keer te worden vastgelegd in de administratie. De benodigde aangiften of rapportages worden daarna met enkele simpele handelingen samengesteld en verzonden. Tot op heden moesten gegevens voor de verschillende rapportages handmatig worden overgenomen of vanuit het ene softwareprogramma worden geëxporteerd naar het andere programma.
­
De introductie van SBR is gunstig voor ondernemers. Het betekent dat accountants efficiënter en dus concurrerender kunnen werken.
Deponeringsrapport

In de loop van dit jaar zal de GIBO Groep voor al haar circa 15.000 BTW-plichtige klanten gebruik maken van SBR. Andere rapportages waaronder het deponeringsrapport voor de Kamer van Koophandel en de kredietrapportage voor de banken zullen nog dit jaar volgen.  Bron: GIBO Groep

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën