Drie en een half jaar gevangenisstraf geëist voor fraude met belastingaangiftenHet Openbaar Ministerie heeft vandaag voor de rechtbank in Amsterdam een gevangenisstraf van drie en een half jaar – waarvan zes maanden voorwaardelijk – geëist tegen een 45-jarige vrouw uit Amsterdam voor belastingfraude en witwassen. De vrouw heeft vermoedelijk gefraudeerd met ruim 2000 aangiften Inkomsten Belasting (IB). Het nadeel voor de Belastingdienst kan oplopen tot zes miljoen euro.

Onderzoek
De verdachte is op 27 januari 2010 aangehouden en zit momenteel nog in detentie. Van 2006 tot en met 2009 zou verdachte als belastingadviseur hebben opgetreden, zonder aangesloten te zijn bij een belastingadviesbureau en zonder registratie bij de Kamer van Koophandel. Onder haar begeleiding werden op 2385 belastingaangiften van 875 belastingplichtigen onjuiste gegevens over studiekosten en ziektekosten aan de Belastingdienst opgegeven. Dit resulteerde in onterecht verstrekte voorlopige teruggaven. De verdachte heeft hier vermoedelijk ruim 400.000 euro aan verdiend. Het geschatte nadeel voor de Belastingdienst kan oplopen tot zes miljoen euro. De betrokken belastingverplichtingen kunnen van de Belastingdienst een terugvordering van de onterecht verstrekte voorlopige teruggaven verwachten. Het onderzoek door de FIOD startte in oktober 2009.

Volgens de officier van justitie van het Functioneel Parket heeft de verdachte op geraffineerde wijze grootschalige onjuiste belastingaangiften gedaan. De vrouw heeft stelselmatig misbruik gemaakt van het stelsel van belastingteruggaven en daarom vindt de officier een gevangenisstraf van drie en een half jaar – waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar – op zijn plaats.

Ontneming
De officier van justitie heeft op zitting gevorderd dat verdachte een bedrag van EUR423.544,- euro moet terugbetalen.

De rechtbank Amsterdam doet op dinsdag 18 mei uitspraak.

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën