Denk aan uw opgaaf ICPMisschien bent u verplicht om al deze maand uw opgaaf ICP in te dienen over de maand januari. Dit is afhankelijk van het totaalbedrag aan intracommunautaire leveringen dat u in januari 2010 heeft verricht. U dient uw opgaaf ICP over de maand januari 2010 uiterlijk op 28 februari 2010 elektronisch aan de belastingdienst te verzenden.

De opgaaf ICP
Vanaf 1 januari jongstleden bent u verplicht om zowel intracommunautaire leveringen als intracommunautaire diensten te listen. Dit doet u met een opgaaf intracommunautaire prestaties (ICP). Afhankelijk van het totaalbedrag dat u aan intracommunautaire leveringen verricht, moet u deze opgaaf per maand of per kwartaal doen, ongeacht de aangiftetermijn voor uw aangifte omzetbelasting.
 
Per maand
U bent verplicht om de opgaaf per maand te doen als u per kwartaal voor meer dan € 100.000 aan intracommunautaire leveringen verricht. Daarnaast kunt u altijd kiezen om per maand opgaaf ICP doen.
Indien u in de tweede maand van het kwartaal de grens van € 100.000 aan intracommunautaire leveringen overschrijdt, bent u verplicht om de leveringen over de eerste twee maanden te listen. Nadat u de opgaaf hebt gedaan, moet u maandelijks opgaaf doen.
 
Per kwartaal
Er zijn verschillende regels voor intracommunautaire leveringen en diensten:
·   Leveringen (goederen): u mag uw leveringen per kwartaal opgeven als u in dit kwartaal of in de voorgaande vier kwartalen het bedrag van € 100.000 aan intracommunautaire leveringen niet hebt overschreden.
·  Diensten: u mag uw diensten altijd per kwartaal opgeven, ongeacht het bedrag aan intracommunautaire diensten dat u verricht en ongeacht of u uw leveringen per maand doet. U doet dan maandelijks opgaaf van uw leveringen en aan het einde van het kwartaal een kwartaalopgaaf van uw diensten.
 
Per jaar
Het is mogelijk om bij de belastingdienst een vergunning aan te vragen om de opgaaf ICP per jaar te doen. Hieraan is een viertal voorwaarden gesteld:
·   U doet per jaar aangifte omzetbelasting;
·  Uw jaaromzet aan intracommunautaire leveringen is niet meer dan € 15.000;
·  U levert geen nieuwe vervoermiddelen;
·  Uw omzet, exclusief BTW, is niet meer dan € 200.000. 
 

Let op de termijn waarbinnen u uw opgaaf ICP aan de belastingdienst moet verzenden. Bron: Tips van Jan Accountants.

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën