Dekkingsgraad grote pensioenfondsen omlaagHet gaat niet goed met de dekkingsgraad van enkele grote pensioenfondsen. In één maand tijd ziis deze stevig gedaald. Zo kwam het pensioenfonds voor ambtenaren ABP eind augustus uit op 84% en Zorg en Welzijn op 94%. Dat is respectievelijk 10% en 14% minder dan een maand eerder het geval was. Deze fondsen zitten daarmee behoorlijk onder de verplichte minimale dekking van 105%.

De daling van de dekkingsgraad wordt voor een groot deel ingezet door de lagere rentestand, maar ook de vergrijzing is een belangrijke reden. De pensioenfondsen zijn daardoor genoodzaakt meer geld te reserveren voor het uitbetalen van pensioen.

Hoe wordt de dekkingsgraad berekend?
Feitelijk wordt het vermogen van een fonds gedeeld door de pensioenverplichtingen. Er moet dus voor elke euro aan pensioen een deel meer aan vermogen aanwezig zijn bij het pensioenfonds. Wordt dit vermogen lager, dan moeten er maatregelen worden genomen. Een van die maatregelen is dus – het veel besproken – verlagen van de pensioenen.

Dit verlagen begon eerst bij de kleinere fondsen en nu zijn ook de grotere aan de beurt. Men verwacht dat in 2012 de grote fondsen zullen volgen. Dit zal voor veel Nederlanders een lager pensioen gaan betekenen. De afgelopen dagen hebben pensioenfondsen advertenties in dagbladen uitgezet om deelnemers gerust te stellen.

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën