De fiscale arbeidsmarkt wil maar niet vooruit [2e helft 2011]De fiscale arbeidsmarkt wil maar niet vooruit. Het aantal vacatures is zeer karig en veel vacatures liggen ‘in de koelkast’, blijkt dan bij nader contact. Soms word ik nog wel eens gebeld door een fiscalist die meent dat er altijd behoefte is aan fiscalisten. Helaas, de werkelijkheid ligt anders.

Gisteren had ik een gesprek met een kandidate die vertelde dat ze veel geeft in haar werk, maar eigenlijk niets ‘ontvangt’ van haar werkgever. Ze betreurt dat en terecht.

Het is duidelijk dat werving en behoud op een laag pitje staan bij de meeste kantoren. Gemaakte afspraken worden niet uitgevoerd en een blijk van waardering zit er ook niet in. Daarbij heb ik het dan over ‘een schouderklopje’ in plaats van een financiële waardering. Het lijkt of de partners van kantoren voornamelijk bezig zijn met overleven en de klantrelatie. En dat is zo zonde. Goede medewerkers moet je motiveren, waarderen en behouden. Je hebt ze straks weer hard nodig als de economie aantrekt.

In bemiddelingsprocedures is ook te merken dat men geen prioriteit legt bij het aantrekken van nieuwe medewerkers. Het duurt lang voordat je terugkoppeling krijgt na een sollicitatiegesprek en tussentijds worden er beslissingen genomen die het vervullen van de vacature (opeens) onnodig maken.

Het is bekend dat de gehele arbeidsmarkt hiermee te maken heeft, welke branche dan ook. En dat je je als medewerker in dit economische klimaat anders moet opstellen, is eigenlijk ook wel logisch. Elke euro telt en sommige afspraken kunnen in dit klimaat gewoonweg niet worden nagekomen. Wat wel verontrustend is, is dat werkgevers zich niet realiseren dat de geluiden van desinteresse op de arbeidsmarkt terecht komen en daar lang zullen blijven ‘hangen’. Dit leidt tot afbreuk van het goede imago (waar vaak jaren aan gewerkt is).

Trekt de economie weer aan? Dan zijn er weer (meer) mensen nodig. En zie dan maar eens in korte tijd af te komen van je negatieve imago. Dat lukt niet. Goede kandidaten die de markt kennen zijn uiterst gevoelig voor dit soort zaken. In sommige gevallen hoor ik al 2 of 3 jaar dezelfde negatieve verhalen van kandidaten. En dit terwijl het betreffende kantoor al lang weer op de juiste weg is.

Kortom, partners, hou je collega’s in de gaten. Vraag hoe het gaat. Vraag of ze hulp nodig hebben. Het is echt een kleine moeite.

Martijn Betgem, recruiter fiscaal, Adviesgroep ’88

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën