Crisisheffing moet wel voorzienbaar zijnU kon over 2012 en 2013 te maken krijgen met de crisisheffing als een werknemer in dat jaar een loon kreeg van meer dan € 150.000. Rechtbank Noord-Holland heeft recent bepaald dat u geen crisisheffing hoeft af te dragen als de heffing op het moment van het betalen van het loon (zoals bijvoorbeeld een bonus) nog niet voorzienbaar was.

Hoewel de crisisheffing definitief wordt afgeschaft (u las hier al over in het bericht ‘Einde voor de crisisheffing hoge lonen in 2015’), houdt ze de gemoederen nog flink bezig. Veel ondernemingen hebben bezwaar ingediend tegen de zogenoemde pseudo-eindheffing hoog loon van 16%. In een recente zaak draaide het om een bv die in februari 2012 een bonus van € 612.155 uitkeerde aan haar directeur. In april 2012 werd in het begrotingsakkoord afgesproken dat er een crisisheffing (een eenmalige eindheffing van 16% over het loon boven de € 150.000) zou gaan gelden voor 2012. De bv stapte daarom naar de rechter om de hele eindheffing aan te kaarten.

Bonus viel buiten de crisisheffing

Hoewel de bonus viel in het jaar waarop de crisisheffing van toepassing was, oordeelde de rechter dat de bv de crisisheffing niet hoefde te af te dragen over de bonus. De bv kon ten tijde van het uitbetalen van de bonus immers niet voorzien dat de crisisheffing zou worden geïntroduceerd. De bonus viel dus buiten de crisisheffing. Overigens bevestigde de rechter wel dat de overheid de crisisheffing had mogen invoeren. Rechtbank Den Haag kwam eerder tot een vergelijkbare conclusie. U las hier al over in ‘Crisisheffing kan toch door de beugel’.
Rechtbank Noord-Holland, 4 december 2014, ECLI (verkort): 11461

Bron: Rendement fiscaal

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën