Contraverzekering werkt status pensioenfonds tegenEen lichaam dat een pensioenverplichting overneemt en vervolgens een contraverzekering afsluit, voldoet aan de voorwaarden voor een pensioenfonds. Het gevolg is dat de overdrager van het pensioen de last wegens na-indexatie in de overnamesom niet mag aftrekken.

Dit overkwam een bv die haar pensioenverplichting tegenover haar dga had overgedragen aan een stichting. Deze stichting had op diezelfde dag een lineair dalende risicoverzekering of contraverzekering gesloten met de twee dochters van de dga. Hierdoor zou bij het overlijden van de dga de stichting haar resterende vermogen doen toekomen aan de dochters in plaats van aan een ander pensioenfonds. Volgens de fiscus en de belastingrechter kwamen daardoor de feitelijke werkzaamheden van de stichting niet overeen met de werkzaamheden van een pensioenfonds. De bv mocht daarom de last van de na-indexatie niet aftrekken. Overigens oordeelde Hof Den Bosch ook dat de partijen bij de berekening van de overnamesom voor de pensioenverplichting geen rekenrente van 4% hoefden te hanteren. De interestvoet van 3,74% die in deze zaak was gehanteerd, was toegestaan. Zie ook ‘Opletten geblazen bij overdracht dga-pensioen’.

Wet: artikelen 3.26 en 3.28 IB 2001

Regeling: artikel 10, tweede lid Uitv.reg. IB 2001

Bron: Hof Den Bosch, 13 juni 2013 (gepubliceerd 20 juni 2013), ECLI: ECLI:NL:GHSHE:2013:CA3888

Ook uw cliënten moeten in 2013 keuzes maken. In de komende maanden zal de pensioenbrief moeten worden aangepast, in elk geval met de wijzigingen per 1 januari 2014. Om u tijd te besparen bij de advisering over dga-pensioen, heeft de vakredactie van Licent Academy in samenwerking met pensioenspecialisten de Toolkit Dga-pensioen samengesteld.

Meer informatie: Toolkit Dga-pensioen 

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën