Bijtelling privé gebruik autoAls hoofdregel geldt dat werknemers die een auto van de zaak hebben en deze ook privé mogen gebruiken, te maken krijgen met een fiscale bijtelling over dit privégebruik. U kunt deze bijtelling echter voorkomen door een rittenadministratie bij te houden waaruit blijkt dat u de auto voor niet meer dan 500 kilometer per jaar voor privé doeleinden heeft gebruikt.

Bijtelling privé gebruik auto
Werknemers met een auto van de zaak, die zij ook privé mogen gebruiken, krijgen te maken met een fiscale bijtelling voor dit privégebruik. Dit gebeurt aan de hand van het autokostenforfait: een bepaald percentage van de waarde van de auto wordt als loon in natura aangemerkt. Over deze bijtelling wordt loonbelasting, premie volksverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet ingehouden.
De regels voor de bijtelling bij een bestelauto zijn over het algemeen gelijk aan de regels voor de bijtelling van een personenauto.
 
Tegenbewijs
Werknemers die de auto van de zaak tot maximaal 500 kilometers per jaar voor privé doeleinden gebruiken, kunnen bij de belastingdienst een ‘Verklaring geen privégebruik’ aanvragen. Op basis van deze verklaring kan de werkgever inhouding achterwege laten. De werknemer moet achteraf kunnen aantonen dat er minder dan 500 kilometers per jaar privé zijn gereden. Het meest praktische is om daarvoor een rittenadministratie bij te houden.
 
(Sluitende) rittenadministratie
Met een rittenadministratie wordt nauwkeurig, per afzonderlijke rit, een aantal vaste gegevens vastgelegd:
·   De datum
·  De kilometerstand
·  Het vertrek- en aankomstadres
·  De gevolgde route
·   De aard van de rit (zakelijk of privé)
 
De rittenadministratie dient volledig en sluitend te worden ingevuld. Daarnaast kan de belastingdienst vragen om agenda’s en garagenota’s ter inzage te geven als ondersteunend bewijs.

Tip
Indien u uw auto niet veel voor privé doeleinden gebruikt, kan het verstandig zijn om een rittenadministratie bij te houden. U bent nog niet te laat als u minder dan 500 kilometer privé heeft gereden. Vraag via info@JAN.ac het handige rittenboekje van JAN© aan. Met dit boekje kunt u uw rittenadministratie eenvoudig en overzichtelijk vastleggen. 
Bron; Jan Accountants

Reacties

1 reactie to “Bijtelling privé gebruik auto”
  1. Rob says:

    Stel ik heb een motor en hiermee maak ik af en toe zakelijke kilometers. Mijn leaseauto wordt dan niet gebruikt. Af en toe gebruik ik de leaseauto prive, maar maak hiermee minder kilometers dan de zakelijke motorkilometers. Moet ik dan nog bijtelling betalen over de leaseauto? Het aantal zakelijke kilometers overstijgt immers het aantal kilometers gemaakt met de auto, uiteraard houd ik een registratie bij van de gemaakt km. Weet iemand of dit is toegestaan?

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën