Berijders kritisch over telematica in de autoVeel partijen zien registratiesystemen in auto’s als het nieuwe goud; echter, berijders willen niet het gevoel hebben gecontroleerd te worden en willen vooral zekerheden hebben over hun privacy. Berijders willen ook zelf beslissen wie welke informatie kan zien. Berijders zijn kritisch, aldus VZR.

VZR houdt jaarlijks een groot onderzoek onder zakelijke rijders. In de derde editie van dit onderzoek met een N van 2282 is er uitgebreid gevraagd naar telematica en registratieoplossingen.

Van alle ondervraagde berijders heeft 8% een systeem in de auto of is zich hier op zijn minst van bewust. Van deze 8% is het plaatsen van het systeem in 30% van de gevallen op eigen initiatief om goed de ritregistratie voor de Belastingdienst te kunnen bijhouden. In 60% van de gevallen is het het initiatief van de werkgever. Bij 10% lag het initiatief elders, zoals bij de leasemaatschappij, fabrikant of garagehouder. Er wordt verwacht dat deze laatste groep sterk gaat groeien. Niet in de laatste plaats omdat steeds meer auto’s af-fabriek voorzien worden van systemen die meer kunnen dan alleen technische data genereren voor de werkplaats.

Diverse leasemaatschappijen, autofabrikanten en onderhoudsketens zien een telematicasysteem in de auto als de nieuwe manier van controle en klantenbinding. In deze ontwikkelingen is het heel belangrijk om het belang van de berijder voorop te stellen, aldus VZR. Vooralsnog is 62% van de berijders tegen het delen van data uit de auto (bijlage 1).

VZR-voorzitter Jan van Delft hierover: “Het onderzoek laat zien dat berijders zich niet gecontroleerd willen voelen en bezorgd zijn om hun privacy (bijlage 2). Het verkrijgen van betere service door externe partijen als autobedrijven of leasemaatschappijen scoort met 10% laag. Het onderzoek liet ook zien dat berijders gedifferentieerd kijken naar de informatieverstrekking. Zij hebben een heel goed gevoel welke informatie ze zouden willen verstrekken en aan wie. Hier moet goed rekening mee worden gehouden.”

VZR maakte eerder een blauwdruk privacyregeling voor telematicasystemen en roept op om hier gebruik van te maken. VZR is bezorgd om de te commerciële instelling van partijen, waarbij het belang van de berijder gebagatelliseerd wordt en privacyregels worden geschonden.

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën