BelastingparadijsGoogle heeft de afgelopen drie jaar $ 3,1 mrd aan belastinguitgaven bespaard door zijn winst in Nederland, Ierland en Bermuda te boeken. Hierdoor heeft Google het overzeese belastingtarief tot 2,4 kunnen terugdringen. Het technologiebedrijf heeft met de belastingtruc een voordeel kunnen behalen op zijn concurrenten. Geen van de andere techbedrijven uit de top 5 in beurswaarde kon zijn belasting zo laag houden. De strategie van Google staat bekend als de ‘Dutch Sandwich’.

Door gebruik te maken van de zogenaamde ‘Dutch Sandwich-techniek’ gaan inkomsten van Google naar Ierland, dan via Nederland naar Bermuda en uiteindelijk weer terug naar Ierland. Daarvandaan kan het geld als dividend worden uitgekeerd aan Googles aandeelhouders.

Het percentage winstbelasting dat Google in het buitenland moet betalen is door deze constructie verlaagd tot 2,4 procent. Het laagste percentage van de vijf grootste technologiebedrijven uit de VS. In veel landen is het officiële percentage belasting hoger dan 20 procent. Lees verder.

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën