Bedrijfsreorganisatie kan pensioen in eigen beheer rakenEen directeur-grootaandeelhouder kan onder daartoe gestelde voorwaarden pensioen in eigen beheer houden. Het is daarbij van groot belang dat hij (middellijk) grootaandeelhouder blijft van de vennootschap waar hij in dienst is en die de pensioentoezegging heeft gedaan.

Wordt de aandeelhoudersband doorgesneden door verkoop van deze vennootschap, dan is in fiscaal opzicht geen sprake meer van een zuivere pensioenregeling. Bij bedrijfsreorganisaties waarbij vennootschappen worden verhangen mag het pensioenaspect daarom niet onderbelicht blijven.

Illustratief hierbij is een uitspraak van Hof Den Bosch waarbij een man vanaf 1982 enig aandeelhouder en bestuurder was van een bv die onder meer een garagebedrijf exploiteerde.

In 1995 droeg de bv het garagebedrijf over aan een dochtervennootschap (Garagebedrijf bv). De man verkocht een andere dochtervennootschap aan zijn zoon. Zijn pensioen bleef in eigen beheer bij een andere vennootschap van de dga. Bij een boekenonderzoek kwam naar voren dat de pensioenregeling fiscaal onzuiver was geworden. Er volgde een forse naheffingsaanslag loonbelasting en premie volksverzekeringen met boete en heffingsrente. Het hof probeerde de dga te bewegen om de juiste stappen te zetten voor een geslaagd beroep op dwaling. In dat geval zou de naheffingsaanslag geheel van tafel kunnen. De man deed de benodigde stappen niet. Het hof verklaarde daarop het hoger beroep van de dga ongegrond.

Lees het hele bericht.

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën