BedrijfsoverdrachtColumn door Diana Timmermans, Belastingadviseuse bij AAme Accountants en Belastingadviseurs

Ik hoor het m’n oude buurman nog zeggen; “straks als mijn zoon groot is kan hij de zaak overnemen en dan kan ik mooi met pensioen.” De zaak betreft hier een fietsenwinkel die al ruim 30 jaar in de stad is gevestigd. Hij heeft alles al doorgesproken met z’n accountant en die heeft de bedrijfsopvolging fiscaal al helemaal geregeld.

De zoon is pas 16 geworden en is bijna klaar met de middelbare school.  Maar onlangs heeft hij aan zijn vader verteld dat hij helemaal geen zin heeft om achter de toonbank te staan en banden te plakken. In plaats daarvan wil hij verder leren en tegelijkertijd wat van de wereld zien. Zodra het mogelijk is gaat hij zich aanmelden bij de marine! Daar zit m’n buurman dan. De camper voor het reizen na zijn pensionering was al besteld, maar hij ziet het somber in of hij überhaupt nog wel een paar weekjes met vakantie kan.

Gelukkig kon ik hem vertellen dat er toch nog een lichtpuntje is! Sinds 2001 is er in de wet een nieuwe regeling opgenomen die het mogelijk maakt om de onderneming op een fiscaal vriendelijke wijze, niet alleen aan familie over te dragen, maar ook aan medeondernemers of zelfs aan werknemers!

Wanneer iemand zijn onderneming verkoopt of op een andere wijze overdraagt aan iemand anders of wanneer hij de onderneming gewoon beëindigd, dan moet er volgens de wet fiscaal worden afgerekend over de “stakingswinst”. Deze stakingswinst bestaat onder andere uit de prijs die de stakende ondernemer voor zijn zaak krijgt. Hij heeft jarenlang hard gewerkt om de zaak draaiende te houden en heeft een bepaalde naamsbekendheid opgebouwd. En nu het einde in zicht is, wil hij graag een beloning voor al dat harde werken en zijn “goede naam”, ook wel genoemd de “Goodwill”. Verder kan de stakingswinst ook bestaan uit de zogenaamde stille reserves. Zo’n stille reserve kan bijvoorbeeld zitten in een pand dat al jaren geleden is aangeschaft door de onderneming. Door de afschrijving op het pand staat het waarschijnlijk tegen een lagere waarde in de ondernemersboeken dan het pand in werkelijkheid waard is. Bij de overdracht van de onderneming, moet de werkelijke waarde van het pand worden bepaald. Het verschil tussen de boekwaarde en de werkelijke waarde is dan de stille reserve. Als een pand al zo’n 30 jaar in eigendom is, zoals bij m’n oude buurman, kan zo’n stille reserve behoorlijk oplopen. Omdat stakingswinst in de Inkomstenbelasting is belast tegen een oplopend tarief van maximaal 52%, wordt de stakende ondernemer geconfronteerd met een flinke belastingaanslag. En daar gaat dan je onbezorgde oude dag, zo de schatkist van de overheid in.

Gelukkig heeft de wetgever hier een oplossing voor bedacht. Wanneer een ondernemer zijn zaak aan de familie overdraagt, kunnen zij er voor kiezen om niet af te rekenen over de stille reserves. Deze stille reserves worden doorgeschoven naar de ondernemer die de zaak overneemt en hij zal in de toekomst moeten afrekenen met de fiscus. Maar hij krijgt dan eerst de gelegenheid om wat winst te maken en dus wat geld te verdienen om zo uiteindelijk de verschuldigde belasting over de stille reserves te kunnen voldoen.

Sinds 2001 is deze regeling uitgebreid naar medeondernemers en sinds 2003 geldt deze regeling zelfs voor werknemers. Voorwaarde is wel dat minimaal 3 jaar direct voorgaand aan het tijdstip van overdracht reeds sprake was van een medeondernemer of werknemer. In dat geval kunnen de stille reserves geruisloos, dat wil zeggen zonder fiscaal af te rekenen, naar de overnemende partij worden doorgeschoven. De overdragende ondernemer zal dan nog wel belasting moeten betalen over de normale overdrachtswinst, maar voor de belasting over de stille reserves wordt uitstel verleend.

Dan blijft er nog over het probleem hoe het familielid, de medeondernemer of de werknemer de normale overdrachtsprijs kan betalen aan de overdragende overnemer, want er zal toch nog steeds een behoorlijke smak geld op tafel gelegd moeten worden. Gelukkig zijn daar ook weer oplossingen voor, zoals overdracht tegen winstuitkeringen of betaling in termijnen. Maar meer daarover leest u in een volgende keer.
 
Indien u meer wilt weten over een fiscaal vriendelijke manier van staken, neem dan contact op met één van onze adviseurs bij AAme.
AAme Accountants en Belastingadviseurs

Olof Palmestraat 24
2616 LS Delft

T: 015 215 88 15
F: 015 212 56 24

E: info@aame.nl

 www.aame.nl

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën