BAW als tegenhanger van BTWBetalen voor de kwaliteitsafname van producten. De invoering van de Bruto Afgenomen Waarde (BAW) maakt het mogelijk. Andy van den Dobbelsteen pleit daarvoor vrijdag 5 maart in zijn intreerede als hoogleraar Climate Design and Sustainability aan de TU Delft.

De overheid moet Bruto Afgenomen Waarde (BAW) invoeren, als tegenhanger van de bekende Bruto Toegevoegde Waarde (BTW). Van den Dobbelsteen is van mening dat we moeten betalen voor de kwaliteitsafname van producten (en energie). Dit om hergebruik te stimuleren. ‘Als een product alleen maar gedumpt kan worden, is de overgebleven kwaliteit nul en de te betalen BAW maximaal. Als alle onderdelen van een product kunnen worden hergebruikt, is de BAW minimaal.’

Hergebruik
Hergebruik vindt nu te weinig plaats en kan veel beter. Bijvoorbeeld bij de gebouwde omgeving. Volgens Van den Dobbelsteen moeten stadsgebouwen een intelligent systeem hebben voor de uitwisseling van diverse stromen, zoals afvalwarmte, net zoals een natuurlijk organisme. Geen enkel stadsgebouw zou als een individu moeten functioneren maar de unieke mogelijkheden die de stad biedt moeten aangrijpen. Van den Dobbelsteen: ‘Neem supermarkten. Die gebruiken hun energie voornamelijk voor koeling. Aan de andere kant van de airconditioner produceert de supermarkt dus een flinke hoeveelheid warmte, die normaal gewoon de lucht in gaat. Deze warmtestroom kan nuttig worden gebruikt door bijvoorbeeld nabijgelegen winkels, huizen of sportfaciliteiten.’ Hetzelfde geldt voor een zwembad, dat continu moet worden verwarmd. Dit is slim te combineren met een ijsbaan, die immers continu gekoeld moet worden.

Politiek
Van den Dobbelsteen besluit dat het technisch al mogelijk is om volledig duurzame steden te bouwen. ‘Wat ons tegenhoudt, is het politieke lef om het echt toe te passen in ons financiële systeem, dat kortetermijnoplossingen met minimale investeringen stimuleert.’ Bron: TU Delft.

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën