Alarmerend gebrek aan transparantie in fiscale dienstverleningDe afname van transparantie in de fiscale dienstverlening zet door. Kleine en middelgrote bedrijven investeerden de afgelopen twaalf maanden weliswaar meer in verbetertrajecten, maar opvallend is dat de transparantie zich in tegengestelde richting bewoog. Dit blijkt uit de Transparantie Index waarvoor onderzoek is gedaan onder 1000 managers en professionals in het bedrijfsleven en bij de overheid.

Er is getoetst op vier elementen: communicatie, bereikbaarheid, doelmatigheid en feedback.

Per saldo verwachtten de ondervraagden een lichte verbetering van deze vier criteria. In het grootbedrijf is het sentiment ten aanzien van transparantie de afgelopen kwartalen echter helemaal omgeslagen: van duidelijk positief (april), via neutraal (juli) naar negatief (nu). Alleen voor bereikbaarheid is groei waargenomen, wat mogelijk toe te schrijven is aan verbeterde ICT-infrastructuur.

Uit het onderzoek blijkt dat binnen het ICT-instrument servers, standaard software en telecom onveranderd de “dragers” zijn van een verbeterde transparantie. Cloud computing wordt met afstand als de grootste “drager” beschouwd.

Ook biedt de Transparante Index een duidelijk inzicht in de opvallende afname van de overige drie elementen. Met name bestedingen voor consultancy, (interim) management en opleidingen staan zwaar onder druk.

De onderzoekers van de Transparantie Index luiden dan ook de noodklok. Onderzoeker P. ter Poel: ‘Juist in deze periode zien we een roep om meer inzicht en duidelijkheid in het bedrijfsleven. Dat de fiscale dienstverleningssector daar niet aan beantwoord is dan ook onverantwoord. De sector moet haar verantwoordelijkheid nemen. Ter Poel roept dan ook op tot zelfregulering. “Indien dit niet werkt is het tijd dat de politiek deze verantwoordelijkheid overneemt met heldere wetgeving.’

Bron: Transparantie Index

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën