Aanpak fiscale fraude binnen de EUBelastingfraude levert de lidstaten van de Europese Unie jaarlijks een inkomstenverlies op van naar schatting 200 tot 250 miljard euro. Van alle vormen van fraude levert het gesjoemel met btw voor criminelen het meeste op. Volgens een ruwe schatting lopen de lidstaten van de EU jaarlijks 60 tot 100 miljard euro aan btw-inkomsten mis. De Europese Commissie en het Europees Parlement wijzen erop dat belastingfraude niet alleen ernstige gevolgen heeft voor de nationale begrotingen van de lidstaten en de eigen middelen van de EU, maar dat het ook leidt tot oneerlijke concurrentie en daarmee tot een verstoring van het functioneren van de interne markt.

Zowel de lidstaten als Commissie en Parlement zijn inmiddels doordrongen van de ernst van de situatie. Ze proberen een strategie op te zetten voor een betere bestrijding van fiscale fraude. Eenvoudig is dat niet want diezelfde lidstaten zijn terughoudend om de zeggenschap over het eigen fiscale beleid te delen met Brussel.

Btw-stelsel

Het huidige btw-stelsel dat in 1993 werd ingevoerd is dan ook niet meer dan een tijdelijk compromis. Het is gebaseerd op gesplitste btw-afdrachten, waarbij in principe geldt dat de belasting in het land van levering betaald wordt. Bij intracommunautaire leveringen, dit betekent dat goederen door een ondernemer in het ene EU-land gekocht worden van een leverancier in een ander EU-land, en naar een derde EU-land verzonden worden, heeft de leverancier recht op aftrek. De belasting wordt dan al door de afnemer betaald.

Hier maken fraudeurs met nep-BV’s misbruik van, vooral bij de handel in digitale producten. Het gaat in deze markt om relatief lichte goederen met een hoge waarde, denk bijvoorbeeld aan mobiele telefoons, mp3-spelers, digitale camera’s en camcorders. Bij deze zogenaamde carrouselfraude wordt er geen btw betaald, maar wel btw teruggevorderd en wordt de truc herhaald door dezelfde goederen meerdere malen tussen lidstaten heen en weer te laten reizen.

Lees verder!

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën