330 miljoen euro boetes en naheffingen voor fiscaal misbruik vastgoedsectorOp basis van grootschalig onderzoek in de vastgoedsector heeft de Belastingdienst bij ruim 600 bedrijven in de vastgoedsector voor in totaal 330 miljoen euro aan boetes en naheffingen opgelegd.

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën is tevreden met de harde aanpak: ‘Ik heb de Belastingdienst opdracht gegeven om de vastgoedsector scherp te blijven controleren. Misbruik wordt niet getolereerd!’

Operatie Nokvorst

De fiscus voerde onder de naam ‘Nokvorst’ 1291 bedrijfsonderzoeken uit in de hele vastgoedketen van projectontwikkeling tot bouw, exploitatie en aan- en verkoop. Hierbij werd in de helft van de gevallen fiscale onregelmatigheden geconstateerd. Zo werd onder andere geprobeerd om omzet buiten de boeken te houden door de inzet van stromannen en andere constructies. De Belastingdienst spoorde met de onderzoeken € 1 miljard aan verzwegen omzet op en legde vervolgens 330 miljoen euro aan boetes en naheffingen op. Dit geld is grotendeels al met de betrokken bedrijven afgerekend. Daarnaast is de FIOD 8 keer ingeschakeld voor het opstarten van strafrechtelijk onderzoek, waaronder de ‘Klimop’-zaak.

Stromannen en andere constructies

Uit de onderzoeken komt naar voren dat de vastgoedsector nog veel kan doen om transparanter te worden. Zo wordt er vaak gebruik gemaakt van verdachte ABC-constructies waarbij wordt geprobeerd om miljoenentransacties door de inzet van stromannen buiten het zicht van de fiscus te houden. Ook werden transacties opgespoord waarbij medewerkers van vastgoedorganisaties panden ver onder de reële waarde aan een kennis of familielid verkochten. Vervolgens werd het pand voor een veel hoger bedrag verkocht, waarbij over de winst slechts 1,2% belasting in box III werd betaald. Zo kon de veel hogere belasting die de vastgoedorganisatie had moeten betalen over de winst uit onderneming worden ontdoken.

Vervolgonderzoeken Belastingdienst

Door alle onderzoeken is duidelijk geworden waar de grootste risico’s liggen. Op basis van de resultaten gaat de Belastingdienst haar controles nog gerichter inzetten op onder andere sleutelfiguren bij vastgoedorganisaties. Hier worden regelmatig verdachte ABC transacties, valse facturen en schimmige buitenlandse financiering aangetroffen. Misbruik vereist al snel medewerking van dienstverleners. Ook makelaars, notarissen en taxateurs worden daarom extra gecontroleerd. Verder wordt extra scherp gelet op transacties tussen personen of bedrijven die elkaar kennen of aan elkaar gelieerd zijn. Uiteraard werkt de Belastingdienst hierbij nauw samen met organisaties zoals bijvoorbeeld pensioenfondsen en woningcorporaties om tot een meer integere vastgoedketen te komen. Bron: Rijksoverheid.

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën