15 miljoen euro aan naheffingen en boetes voor ontduiken eurovignetDe Belastingdienst heeft over 2010 voor ruim 15 miljoen euro aan naheffingen en boetes opgelegd bij vrachtwagentransporteurs die ten onrechte niet in het bezit waren van een eurovignet. Grote en zware vrachtauto’s belasten de wegen extra en hiervoor moet een aparte heffing worden betaald: belasting voor zware motorrijtuigen (BZM), het zogenoemde eurovignet. Ruim 80% van de vrachtwagentransporteurs betaalt gewoon BZM. De correcties richten zich op de kleine 20% die zich niet goed aan de regels houden.

Staatssecretaris Weekers van Financiën laat weten dat de intensieve controles voorlopig doorgaan: “We blijven dit controleren, ook omdat het ontduiken van BZM oneerlijke concurrentie met zich meebrengt tegenover transporteurs die zich wel aan de regels houden.”

De controles worden o.a. uitgevoerd door duidelijk herkenbare flitsauto’s die zijn voorzien van een infraroodcamera, die tot 60 kentekens per minuut kan scannen. Het computersysteem aan boord van de auto’s vergelijkt dit met het bestand van verkochte eurovignetten. Ook ontvangt de Belastingdienst gegevens van andere overheidsdiensten die de resultaten sterk bevorderen.

De eurovignetten zijn via internet en bij grote pompstations aan te schaffen. Voor elke vrachtwagen zwaarder dan 12 ton moet BZM worden betaald wanneer deze op de snelweg rijdt. Wordt dit niet gedaan, dan kan een naheffingsaanslag en een boete volgen. Per 1 januari 2011 is de boete verhoogd van 147 euro naar 246 euro. De boete kan bij herhaalde overtredingen oplopen tot enkele duizenden euro’s.

Voor een vrachtauto die vaak op de snelweg rijdt kan een jaarvignet voordeliger zijn. Ander voordeel is dat de transportondernemer dan niet meer ‘per ongeluk’ geen eurovignet heeft gekocht. Extra informatie is te vinden op de site van de Belastingdienst (http://www.belastingdienst.nl/variabel/motorrijtuigenbelasting/motorrijtuigenbelasting-70.html).

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën