Eenmanszaak of BV?

Misschien is dit wel de meest gestelde vraag door startende ondernemers. Moet ik starten als eenmanszaak of vanuit een BV? Het antwoord op deze vraag zal in 95% van de gevallen luiden dat een eenmanszaak een goedkopere en fiscaal aantrekkelijkere optie is.

Voor een eenmanszaak zijn namelijk veel fiscale voordelen geschapen zoals een lager belastingtarief, startersaftrek, MKB-vrijstelling, kleineondernemingsregeling en zelfstandigenaftrek. Daarnaast zijn de oprichtingskosten minimaal (geen notariële akte vereist) en hoeft er geen jaarrekening gepubliceerd te worden.

De voornaamste reden voor ondernemers om wel te starten vanuit een BV is het uitsluiten van privé aansprakelijkheid (wanbestuur daargelaten). De rechtspersoon is namelijk een separate juridische entiteit en kan zelfstandig verplichtingen aangaan waarvoor de bestuurder i.p. niet voor aangesproken kan worden. Daarnaast zijn er enkele andere voordelen zoals de mogelijkheid uw onderneming beter te structureren, over te dragen, een betere uitstraling en is het eenvoudiger om extern kapitaal aan te trekken door uitgifte van aandelen.

Het aanleveren van meer informatie om uw keuze te kunnen bepalen zal afbreuk doen aan de overzichtelijkheid. Om u toch goed bij te kunnen staan in uw keuze hebben wij speciaal een product gemaakt voor starters: Fiscale sessie. In deze sessie gaat de fiscalist één uur met u sparren over de voor- en nadelen van een BV en/of de structurering van uw onderneming. Daarnaast kunt u informatie inwinnen over andere fiscaal gerelateerde onderwerpen.

U kunt bij Start Flex een BV oprichten voor slechts € 340,- excl. BTW.

Wat is een Flex-BV?
Wij krijgen nog steeds vragen over het verschil tussen een Flex-BV en een BV. Het antwoord op deze vraag is simpel, er zijn geen verschillen. De naam Flex-BV is ontleed aan de wet Vereenvoudiging en flexibilisering BV-recht die op 1 oktober 2012 in werking is getreden. Deze wet versoepelde de rigide BV regelgeving en werd daarmee van toepassing op alle BV’s. Zijn alle BV’s daardoor Flex-BV’s geworden? Ja, in principe wel. Het zou echter zo kunnen zijn dat de statuten van uw BV, doordat deze voor 1 oktober 2012 zijn opgesteld en ondertekend, onder de huidige wet- en regelgeving flexibeler zou kunnen luiden.

Over de auteur

Start Flex BV Start Flex BV is een one-stop-shop voor al uw zakelijke diensten. Hiervoor hebben wij een netwerk van onafhankelijke notarissen en fiscalisten opgezet. Wij proberen kwalitatief advies en goede dienstverlening, wat noodzakelijk is voor een succesvolle onderneming, toegankelijk te maken voor alle ondernemers. Dit proberen wij te bewerkstelligen door van diensten producten te maken. Hierdoor weet de klant precies wat hij krijgt en hoeveel hij daarvoor moet betalen.
Of kies uit nieuws categorieën