Rechter: definitieve aanslag treedt niet in de plaats van voorlopige aanslagOnlangs heeft Hof Amsterdam beslist dat de definitieve aanslag niet in de plaats treedt van eerder opgelegde voorlopige aanslagen. Voorlopige aanslagen worden (slechts) verrekend met de definitieve aanslag. Verder is een definitieve aanslag ten opzichte van een voorlopige aanslag niet te beschouwen als een nieuw besluit waarop in bepaalde gevallen kan worden doorgeprocedeerd in plaats van over het oorspronkelijke besluit.

De rechtsgevolgen van een definitieve aanslag zijn voor een deel anders dan die van een voorlopige aanslag. Deze oordelen van het hof haalden een streep door de rekening van een adviseur en de inspecteur om een fiscale kwestie uit een voorlopige aanslag inhoudelijk door de rechter te laten beoordelen.  

De computersystemen van de Belastingdienst verwerken gegevens uit een belastingaangifte automatisch in voorlopige aanslagen. In de onderhavige procedure leidde dat tot een ambtshalve vermindering van de oorspronkelijke voorlopige aanslag en uiteindelijk tot een tweede voorlopige aanslag die inhoudelijk hetzelfde was als de verminderde eerste voorlopige aanslag. Vlak daarna was ook een hogere definitieve aanslag opgelegd. Partijen probeerden de fiscale kwestie uit de eerste voorlopige aanslag over te hevelen naar de definitieve aanslag, maar het hof constateerde dat daarvoor geen wettelijke basis was te vinden. Bron: PWC.

Reacties

2 Reacties to “Rechter: definitieve aanslag treedt niet in de plaats van voorlopige aanslag”
  1. Kers says:

    Gaarne de hele uitspraak van deze casus.

  2. martijnbetgem says:

    Beste Kers, De gehele casus staat hier: http://www.nl.pwc.com/extweb/Bn/Taxnews.nsf/Public/AG81375

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën