Zorgtoeslag

Zorgtoeslag
De zorgtoeslag is een persoonlijke tegemoetkoming van de Nederlandse overheid om de premie voor de zorgverzekering voor iedereen betaalbaar te houden. De zorgtoeslag is ingevoerd in 2006, als onderdeel van het nieuwe zorgstelsel.

Wie hebben recht op zorgtoeslag?
Of u recht heeft op zorgtoeslag hangt af van de hoogte van het (gezamenlijk) inkomen en de  huishoudsamenstelling (zoals alleenstaande, gezin, partner).

Aanvragen
U krijgt de zorgtoeslag niet automatisch, deze kunt u aanvragen bij de afdeling Toeslagen van de Belastingdienst. U krijgt overigens wel automatisch een aanvraagformulier toegestuurd, als de Belastingdienst denkt dat u recht op huur- of zorgtoeslag heeft. Maar wees actief en verzoek zelf om het aanvraagformulier. Dat kunt doen via de website van de Belastingdienst of door te bellen.

Zodra uw inkomen wijzigt, moet u dit direct doorgeven aan de Belastingdienst. Als u bij uw belastingaangifte specifieke zorgkosten heeft opgegeven, maak dan opnieuw een berekening van uw toetsingsinkomen.

U ontvangt de zorgtoeslag per maand. De zorgtoeslag voor het lopende jaar kunt u op elk moment aanvragen. De toeslag achteraf aanvragen over het voorgaande jaar kan tot 1 april van het jaar erna.

Hoeveel zorgtoeslag krijgt u?
Anno 2010 bedraagt de toeslag voor een alleenstaande maximaal € 61,– per maand en voor een stel maximaal € 129,– per maand. U heeft recht op de maximale toeslag als het gezamenlijke toetsingsinkomen van u en uw eventuele partner lager is dan € 19.529,–.

Kijkt u op deze website voor alle voorwaarden. 

Voor nadere informatie over Zorgtoeslag bezoek ook:
Nibud
Toeslagen.nl

Over de auteur

Of kies uit nieuws categorieën