Salaris belastingadviseur of fiscalistSalaris belastingadviseur of fiscalist

Opmerking: ik hoor vaak van kandidaten dat een vriend of vriendin met geheel andere bedragen komt, veel hoger. Realiseer je goed dat men de neiging heeft om vaker positiever voor te doen, maar ook dat er veel bedragen rond gaan die uit betere economische omstandigheden komen. Ik geef hieronder informatie op basis van jarenlang contact met kandidaten (fiscalisten) en opdrachtgevers (accountants- en belastingadvieskantoren).

Ben je klaar met de studie als fiscaal econoom of fiscaal jurist aan de universiteit en start je als fiscalist bij een accountants- en belastingadvieskantoor? Dan ligt je aanvang salaris ergens tussen de € 2.300 tot € 2.600 per maand. Let wel, je bent starter zonder ervaring. Het gemiddelde aanvangsalaris bij middelgrote kantoren ligt rond de 2.450,- op basis van 40 uur.

Een 13e maand is eerder uitzondering dan regelmaat. Het startsalaris van een HBO-er (fiscale economie) is lager dan dat van de WO-er. Vanuit de praktijk weten we dat er ook een paar kantoren zijn die hoger zitten, zo rond de € 2.800. Dit zijn kantoren als PwC en Meijburg.

Het salaris van een fiscalist met vijf jaar ervaring ligt tussen de € 3.600,– en € 4.300,– bruto per maand, exclusief 13e maand en de gebruikelijke emolumenten. De salarisbedragen zijn overigens exclusief 8% vakantiegeld (dat wordt berekend over het bruto jaarsalaris).

Bedrijfsleven
De bedragen liggen in het bedrijfsleven vaak hoger, zeker als het om senior posities gaat. Daarbij kent het bedrijfsleven ook wel aandeel- op optieregelingen.

Het jaar 2015
We zien we dat de salarisaanbiedingen in het jaar 2015 vooral gericht zijn op horizontaal overgaan. Met andere woorden; het huidige salaris wordt aangehouden in de aanbieding bij een nieuwe werkgever. Dat is overigens wel een verbetering ten opzichte van het jaar 2014. In dat jaar waren de aanbiedingen vaak lager dan het huidige salaris.

Het is nog steeds een duidelijke werkgevers (arbeids)markt en daardoor staan de salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden al geruime tijd onder druk. Daarbij speelt natuurlijk ook de slechte economie een grote rol. Ik verwacht eerlijk gezegd dat – hoewel het aantal vacatures in 2016 zal stijgen- de salarissen in de aanbieding weinig omhoog zullen gaan in 2016.

Wat speelt er mee in de bepaling van de hoogte van het salaris?
Wil je meer weten of de arbeidsvoorwaarden en salaris voor de functie van belastingadviseur of fiscalist, stuur dan de onderstaande gegevens op naar martijn@groep88.nl. Stuur dan wel de onderstaande informatie mee:
– Leeftijd
– Opleidingen op HBO en/of WO niveau
– Carrièrestappen (bijvoorbeeld, begonnen bij klein kantoor, vervolgens 4 jaar bij een Big Four)
– Aantal jaren ervaring (daarbij graag in welke praktijk: aangifte en/of advies)

Archief
In 2009 verscheen er een monitor jonge fiscalisten in opdracht van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB). Dat komt met de volgende salaris informatie.

Fiscalisten met een academische opleiding worden goed betaald, met name de fiscaal economen. Het gemiddelde netto maandsalaris van afgestudeerden fiscale economie op wo-niveau ongeveer twintig maanden na hun academische opleiding is bijna € 2100. Bij afgestudeerden fiscaal recht is dat een kleine € 1900. Ter vergelijking, pas afgestudeerde bedrijfseconomen verdienen gemiddeld € 1900, pas afgestudeerden met Nederlands recht € 1750. Ook fiscaal economen op hbo-niveau verdienen niet slecht, namelijk netto ongeveer € 1650 per maand. Dat salaris is vergelijkbaar met wat pas afgestudeerden in MER netto per maand verdienen (€ 1600) en wat minder dan wat pas afgestudeerden accountancy krijgen (€ 1750).

Fiscalisten op wo-niveau hebben vaker de mogelijkheid om in deeltijd te werken (dit geldt ook op hbo-niveau) en hebben vaker een auto en pc of laptop van de zaak. Ze hebben eveneens vaker een winst- of eindejaarsuitkering, hoewel fiscaal economen wel minder vaak recht hebben op een
dertiende maand.

Lees het rapport van het NOB 2010.

Lees het rapport van het NOB 2013.

Zie ook artikel in De Telegraaf van oktober 2009 over het salaris van de fiscalist.

Reacties

15 Reacties to “Salaris belastingadviseur of fiscalist”
 1. X says:

  Beste Martijn,

  Momenteel ben ik bezig met de master fiscaal recht en heb werkervaring opgedaan als werkstudent bij de belastingdienst en een groot belastingadvies kantoor. Graag wilde ik weten of ik enige onderhandelingsmogelijkheden heb bij mijn startsalaris als fiscalist? Ik heb namelijk wel 2 jaar werkervaring opgedaan in de adviespraktijk, maar niet als volwaardig fiscalist.

  Gr

 2. Dag X, het is lastig om aan te geven of er ruimte voor onderhandelingsmogelijkheden zijn. Het is een pure werkgeversmarkt momenteel en dat maakt dat er niet veel ruimte is, als die er al is. Daarnaast heb je als sollicitant veel concurrentie en dus kan een werkgever achterover hangen. Je moet je dan ook de vraag stellen; is de geboden mogelijkheid/functie het belangrijkst of die 100 euro bruto per maand? Je kunt natuurlijk wel altijd vragen of er sprake is van een aanbieding of een final offer. Heb je behoefte aan meer informatie, dan hoor ik je graag! Succes. Met groet, Martijn Betgem

 3. Y says:

  Het kantoor waarvoor ik werk biedt een startsalaris van € 3.400. Dat is nog niets eens de absolute top. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dit “onderzoek” wordt gepubliceerd om sollicitanten bij kleine kantoren een misleidende indruk te geven van een marktconform salaris. De € 2.000 tot € 2.600 blijkt namelijk helemaal niet uit het onderzoek van de NOB. Daaruit blijkt een salaris van € 3.100 (anderhalf jaar na afstuderen). Het verschil wordt niet verklaard door de anderhalf jaar.

  Zie voor het recente onderzoek van de NOB hier: http://www.nob.net/studenten/Arbeidsmarkt/SEO_onderzoek/Arbeidsmarktpositie_van_jonge_fiscalisten_2013

 4. Dag, bedankt voor je comment.

  Je bericht was nog niet te zien omdat ik jouw comment nog niet had goedgekeurd. Helaas moet dit omdat de website bestookt wordt met spam.

  De salarissen die ik hier vermeld zijn gebaseerd op de salarissen die ik verneem van kandidaten die ik wekelijks spreek en bemiddel. Ik weet dat er kantoren zijn die boven de 3.000 bruto betalen, maar deze beloning staat niet voor het gemiddelde. Enkel B4 kantoren en vooral advocatenkantoren (met een fiscale praktijk) betalen zeer goed. Ik weet dat het rapport van het NOB andere getallen laat zien. Het laatste wat ik wil is sollicitanten een misleidende indruk geven; juist daarom zijn comments als die van jou waardevol. Ik heb overigens een link naar het laatste NOB rapport opgenomen in het artikel. Met groet, Martijn

 5. X says:

  Ik vind de bedragen ook aan de lage kant. Ik ben zelf een aantal jaar geleden begonnen bij een B4 kantoor, en kreeg toen meer dan 3k plus een auto van de zaak en een vast contract. Dat was nog toen de economie niet bepaald goed was. Ik kan me niet voorstellen dat een middengroot kantoor in 2015 zulke lage salarissen geeft.

 6. Ik snap je reactie, toch zijn het de cijfers die ik van kandidaten en van opdrachtgevers verneem. Ik weet dat er 2 B4 kantoren zijn die (zeer) goed betalen. De lease-auto voor junioren is de afgelopen 3 jaar nagenoeg verdwenen. Vergeet ook niet dat onze branche qua krimp reactionair is. De laatste jaar zijn de gevolgen van de crisis echt zichtbaar geworden.

 7. Casper says:

  Laat ik eerlijk zijn: de salarissen die je noemt zijn gebruikelijk in het segment waar jij je op focust, namelijk de MKB-kantoren. Uit eigen ervaring kan ik bevestigen dat de startsalarissen bij Meijburg, EY en PwC minimaal € 3k bruto per maand bedragen. Alleen van Deloitte weet ik het niet. Wellicht dat daar de startsalarissen wat lager liggen. Maar vergeet ook de advocatenkantoren met een fiscale tak niet. Die betalen zelfs nog veel meer dan € 3k per maand! Voor een meer objectieve indicatie zou ik eens kijken op de website van Teuben Recruitment.

 8. Klopt helemaal. De salarissen bij advocatenkantoren liggen ook hoger. Al is de positie van een fiscalist bij een dergelijk kantoor wel anders dan bij een accountants- en belastingadvieskantoor.

 9. M says:

  Beste Martijn, kun je uitleggen wat je bedoelt met “de positie van een fiscalist bij een dergelijk kantoor anders is dan bij een accountants- en belastingadvieskantoor” ?

 10. Dag M, daarmee bedoel ik dat je je als fiscalist bevindt binnen een andere praktijk. Waar de uurtarieven sowieso vaak hoger liggen (bij een advocatenkantoor). Maar ook als ‘functionaris’ ben je eerder ondersteunend aan de advocatenpraktijk (en niet altijd even belangrijk) terwijl je bij een accountantskantoor veelal ‘een bekende en belangrijke medespeler’ bent.

 11. Jatt says:

  Na hoeveel jaar ervaring zou je partner kunnen worden bij bijvoorbeeld EY of PWC

 12. Beste Jatt, die periode ligt tussen de 10 en 14 jaar.

 13. Somayya says:

  Beste Martijn,

  Ik ben een 6 vwo leerling en overweeg om fiscaal recht in Leiden te studeren. Nu maakt mijn salaris niet heel veel uit, met een van +-2500 ben ik tevreden. Het enige wat ik absoluut wil vermijden is werkloosheid. Mijn vraag aan u is hoe conjunctuurgevoelig dit beroep eigenlijk is?

  Met vriendelijke groeten,
  Somayya

 14. Dag Somayya, werkloosheid is helaas niet te voorspellen. Ik ben nu meer dan 16 jaar betrokken bij de fiscale arbeidsmarkt en zie dat er nog altijd vraag is naar goede fiscalisten/ belastingadviseurs. Ik heb ook niet te indruk dat dit de komende jaren gaat veranderen. Met groet Martijn

 15. A. says:

  Uit ervaring weet ik dat per saldo de salarissen bij d Big4 redelijk bij elkaar in de buurt liggen. Zo betaalt KPMG 3 duizend maar mag je de eerste 3 jaren alleen in een mini-lease-autotje rondrijden. EY betaalt 2900 maar geeft ook een aardig leasebudget. Danheb je pwc die rond 2950 betaalt maar een beperkter leasebudget heeft. Deloitte betaal 2800 met ook een leuk leasebdget.

  Ook een belangrijk punt: als je het aantal gewerkte uren bij een Big4 kantoor afzet tegen het salaris, dan verdien je misschien net zo veel als een vakkenvuller. Ik hoor dit vaak niet terug als men praat over salarissen maar is zeker een punt om mee te nemen.

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën