Keuze NOB of RB [welke vergroot jouw kansen op de arbeidsmarkt?]Keuze NOB of RB?
Je hebt een fiscale studie gedaan en je wilt een kopstudie doen. Wat is nou de beste keuze? En belangrijker, welke past nou het beste bij je keuze qua werkgever?

Bij wat voor een soort kantoor pas jij? Groot of kleiner?
Ik zou zeggen dat de keuze afhankelijk is van voor wat voor kantoor je wilt gaan. Kies voor een groter kantoor zoals BDO of Deloitte, dan is een NOB een must. Ben je meer het type voor een kleiner, puur MKB gericht kantoor, dan is een RB een prima keuze.

Zit er nou zoveel tussen in de opleidingen?
Ik verneem van fiscalisten dat het ‘gat’ tussen beiden eigenlijk steeds kleiner wordt. Van oudsher kozen WO opgeleide fiscalisten voor NOB en HBO opgeleide belastingadviseurs voor RB (voorheen FB).

Maakt een HBO of WO studie verschil op de arbeidsmarkt?
Als je kijkt naar accountants- en belastingadvieskantoren, dan maakt de studiekeuze weldegelijk uit. Er zijn kantoren die alleen WO-ers (FE of FR) aannemen. Dit was van oudsher al het geval. Nu (2016) zie je dat ook kleinere kantoren deze eis voeren. Dat betekent zwart/ wit gezegd dat de mogelijkheden voor HBO-ers afnemen. Erg zonde, maar het is nou eenmaal een trend in de arbeidsmarkt. Men vindt een HBO steeds vaker bij een aangiftepraktijkgerichte functie passen en een WO meer bij een adviesfunctie.

Kun je als HBO-er je mogelijkheden vergroten?
Ja dat kan zeker. Maar daarvoor moet je zeer goed weten, welk kantoor, wat zoekt qua persoonlijkheid, ervaring en doorgroei wensen. Lastige is wel dat afdelingen HR bij het ontvangen van je cv dit gemakkelijk op de stapel ‘afschrijven’ leggen. Daarom is een goeie ‘positionering’ van belang. En bij de juiste persoon, namelijk te beslisser.

Geschreven door Martijn Betgem, recruiter fiscaal (vragen? info@fiscalio.nl)

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën