Functie salarisadministrateur verandert in snel tempo! (van administreren naar adviseren)Dat er momenteel veel verandert bij accountants- en belastingadvieskantoren is een ieder opgevallen. Deze veranderingen hebben ook z’n invloed op de functies. Zo zie ik de functie van salarisadministrateur snel en ingrijpend veranderen. De vraag naar ‘de echte administrateur’ heeft de afgelopen maanden plaatsgemaakt door de vraag naar ‘de salarisadviseur’. De reden? Salarisadministraties worden tegenwoordig vrijwel volledig geautomatiseerd waardoor het echte administreren (of invoeren) aan het verdwijnen is en bij sommige kantoren al is verdwenen. Dan blijft over? Geld verdienen met adviseren.

En dat is nou net waar de kracht van de administrateur niet ligt. Uiteraard wordt er al telefonisch geadviseerd, maar het 1-op-1 adviseren van een MKB klant op allerlei stevige onderwerpen is echt iets anders.

Loonbelasting specialist of salarisadviseur?
Als je de inhoud van de huidige functieomschrijving leest, zie je dat de functie voor nog maar 20 tot 30% bestaat uit administratie of het begeleiden daarvan en voor de rest uit advisering op de gebieden; loonheffing, arbeidsrecht en sociale verzekeringen. Termen die eigenlijk thuis horen bij de Loonbelasting specialist. Termen die bij de gemiddelde salarisadministrateur niet voldoende zijn ontwikkeld, laat staan dat ze een klant hierover 1-op-1 kunnen adviseren.

Niet te vinden….
Dat wordt dus zoeken naar een kandidaat die nu nog niet bestaat. Ik merk het nu al; een toenemend aantal vacatures en vrijwel geen kandidaten die daarop matchen. De huidige salarisadministrateur past niet en een loonbelasting specialist is te zwaar (en ook te duur). Bovendien heeft deze doelgroep geen affiniteit met salarisverwerking.

Ik vind het een begrijpelijke ontwikkeling, gezien de veranderingen (verdienmodel is/ wordt advisering). Maar ik vind het ook een zorgelijke ontwikkeling. Neem bijvoorbeeld arbeidsrecht. Arbeidsjuristen hebben een jarenlange studie achter de rug om op dit gebied te kunnen adviseren.

Hoe kan je verwachten dat iemand die PDL heeft afgerond, (direct) hetzelfde niveau haalt? Dit is overigens geen diskwalificatie, maar studies vergelijken die beide een ander doel hebben. Je vraagt een loonbelasting specialist ook niet om de salarissen te verwerken.

Wordt vervolgd.

Martijn Betgem, recruiter

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën