De fiscale arbeidsmarkt 2015: die is/ wordt mooi!Na ruim 2 jaar van een zeer magere, fiscale arbeidsmarkt is er nu toch echt goed nieuws te melden. Het aantal vacatures stijgt sterk, zowel voor ervaren en minder ervaren fiscalisten. En dat is bijna ook landelijk het geval. Friesland, Limburg en Groningen blijven daarin achter, maar de rest van Nederland zit goed in de lift.

Niet alleen de vraag, maar ook interesse!
Op zich is een stijging van het aantal vacatures nog niet eens het meest positieve nieuws. Belangrijker is dat ‘de kantoren’ weer werk maken van het invullen van de vacatures. Kandidaten worden (weer) serieus genomen en de reactietijd is hoger. Men neemt de fiscalist weer serieus en werkt aan een versterking van de fiscale praktijk. En dat hebben we de afgelopen periode wel anders gezien.

Vanaf wanneer?
Vlak voor de zomer 2015 zagen we een stijgende lijn en deze is eigenlijk in de zomervakantieperiode voortgezet. En dat is uniek; de afgelopen jaren waren zeer rustige zomervakantieperiodes. Deze lijn wordt ook na de augustusmaand doorgezet zoals nu blijkt.

De verwachting
Het is mijn verwachting dat deze stijging zeker doorzet tot in ieder geval de aangifteperiode 2016. In deze periode ligt de aandacht sowieso sterk op het fiscale werk voor de klant en dus minder op bezettingsvraagstukken.

Partnerposities
De vraag naar aankomende partners neemt ook toe. En dat zegt veel. Dat zegt iets over de toename van omzet, maar ook over de wens om een sterk, aangestuurde fiscale praktijk te hebben.

Kortom fiscalisten, na magere tijden, zitten we weer middenin een positieve arbeidsmarkt.

Reacties

2 Reacties to “De fiscale arbeidsmarkt 2015: die is/ wordt mooi!”
 1. Thomas says:

  Beste Martijn, Leuk dat je ons op deze wijze op de hoogte stelt van de ontwikkelingen binnen de arbeidsmarkt. Goed om te lezen dat het aantal vacatures sterk stijgt. Het zou ook mooi zijn geweest als je dat meer cijfermatig zou kunnen onderbouwen, en ook zou kunnen aangeven binnen welke specialismen en type organisaties, van Big four, niches, regionale kantoren etc.

  Interessant is ook de vraag te stellen wat de oorzaak is van deze sterke stijging. Naar mijn weten zit er namelijk nog veel spanning in de markt, hoge druk op marges, de toenemende internationale druk, de maatschappelijke veranderingen met name in relatie tot de toepassing van fiscale structuren etc.

  Het feit is wel dat de afgelopen 5 jaar nauwwelijks dan wel niet is geinvesteerd. En ook de nodige (partner) fiscalisten het veld hebben verlaten. Duidelijk wordt ook dat het bedrijfsleven steeds meer dicteert, de druk op de marges en de ruimte voor advisering houdt niet over. De maatschappelijke, poltieke ontwikkelingen doen daar nog een flinke schep bovenop.

  Ik ben dan ook heel erg benieuwd naar jouw visie omtrent de toekomst van de nationale alsmede internationale fiscale praktijken van NL.

  Ook jouw opmerking omtrent de vraag naar aankomende partners heeft mij bijzonder verrast. Graag zie ik een aanvullende toelichting. Het zegt naar mijn mening namelijk niets over de de toename van onmzet. Bij de grote kantoren neemt de koek eerder af. BIj het gros van de overige kantoren, meer nationaal of regonaal gericht, speelt het continuiteitsvraagstuk een grote rol. Eten of gegeten geworden.

  De huidige partners die nog met pensioen moeten zitten met een enorm probleem. Immers wie gaat dat stokje overnemen en tegen welk bedrag. Daarbij de kanttekening dat men de afgelopen jaren nauwelijks heeft stilgestaan bij deze opvolgingsproblematiek. Daar lag ook niet de prioriteit, immers het was volop crisis.

  Wellicht dat vele zich al rijk hebben gerekend en gehoopt hebben op de schaalgrootte. Echter bespeur ik steeds minder de behoefte van bepaalde partijen om op dergelijk overnamepad te gaan en de volle pond neer te leggen. Daarbij de duidelijke ontwikkeling dat men er graag partners zoekt die hun eigen winkel willen inbrengen. Vele partijen lijken meer op een kostenmaatschap dan een “echte” organisatie.

  Dat kantoren zich steeds meer willen profileren als advieskantoren is wel logisch, de Accountant verliest terrein en omzet en het is nog maar de vraag of en hoe hij zich gaat herpositioneren.

  Kortom fiscalisten, gelukkig dat de maar bezint eer ge begint. Alleen met een duidelijke visie en onderscheidend model kun je je blijven handhaven.

 2. Dag Thomas, bedankt voor je reactie. We zijn er nog lang niet, dat is zeker. Het verdienmodel staat al enkele jaren onder druk. De grote kantoren (B4) laten het MKB voor wat het is en richten zich vooral op internationaal; daar waar het ‘ware geld’ is te verdienen. De maatschap staat ook onder druk. En de nadruk op advies leeft als nooit tevoren. Alleen aangericht voor een groot deel door de crisis, maar ook door verregaande automatisering. Vooral de fiscale afdelingen zijn afgekleed want een accountant was opeens ook een fiscalist. Ik zie absoluut verbetering in de markt en vooral de kleinere kantoren die sneller zijn gaan inspelen op de veranderingen. De vraag naar fiscalisten neemt daardoor toe. Het zijn vooral de MKB kantoren die goed op weg zijn. Daarom zie ik zeker een positieve ontwikkeling binnen de kleinere, MKB gerichte kantoren. Vooral bij die partijen dat altijd ‘echt’ aan klantenbinding hebben gedaan. Niet roepen, maar doen.

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën